Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Kansalaisuus - Suomen suurlähetystö, Reykjavik : Palvelut : Kansalaisuus

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Reykjavik

Finnska sendiráðið
Box 1060, IS-121 Reykjavik, Island
S-posti: sanomat.rey@formin.fi
Puh: +354 - 5100 100
Íslenska | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Kansalaisuus

Asiakaspalvelu

  • Asiakaspalvelu:ma-pe 9.00-12.00
  • Puh.+354-5100 100
  • Yhteystiedot

Lapsen kansalaisuus

Lapsi saa syntyessään Suomen kansalaisuuden, jos lapsen

  • äiti on Suomen kansalainen
  • isä on Suomen kansalainen ja vanhemmat ovat avioliitossa keskenään
  • isä on Suomen kansalainen, lapsi syntyy Suomessa avioliiton ulkopuolella ja miehen isyys vahvistetaan
  • isä on kuollut ennen lapsen syntymää, mutta on kuollessaan ollut Suomen kansalainen ja avioliitossa lapsen äidin kanssa 
  • isä on kuollut ennen lapsen syntymää, lapsi syntyy Suomessa avioliiton ulkopuolella ja miehen isyys lapseen vahvistetaan
  • Lapsi saa syntyessään Suomen kansalaisuuden myös silloin, kun lapsi syntyy Suomessa eikä saa syntyessään minkään muun valtion kansalaisuutta eikä hänellä syntymänsä perusteella ole edes toissijaisesti oikeutta saada minkään vieraan valtion kansalaisuutta.

Kaksoiskansalaisuus 

1.6.2003 voimaan tulleessa kansalaisuuslaissa hyväksytään monikansalaisuus (kaksoiskansalaisuus). Suomalainen ei enää menetä Suomen kansalaisuutta saadessaan toisen maan kansalaisuuden. Entinen Suomen kansalainen voi saada menettämänsä kansalaisuuden takaisin ilmoitusmenettelyllä ja säilyttää edelleen hankkimansa ulkomaankansalaisuuden. Monikansalaisuuteen vaikuttaa myös toisen kansalaisuusvaltion lainsäädäntö. Suomalainen voi pitää kansalaisuuden, jos monikansalaisuus hyväksytään siinä valtiossa, jonka kansalaisuuden hän saa. Samoin ulkomaalainen voi säilyttää aikaisemman kansalaisuutensa, jos hänen nykyinen kansalaisuusvaltionsa lainsäädäntö ei aseta estettä sille, että hän saa myös Suomen kansalaisuuden. Jotta henkilö ei tahtomattaan menettäisi nykyistä kansalaisuuttaan, on syytä selvittää etukäteen toisen valtion lainsäädännön suhtautuminen monikansalaisuuteen.

Kaksoiskansalaisuuden säilyttäminen ennen 22 ikävuoden täyttämistä 

Ulkomailla syntynyt ja asuva Suomen ja toisen valtion kaksoiskansalainen voi menettää Suomen kansalaisuuden automaattisesti 22 vuotta täytettyään. Kansalaisuuden voi myös säilyttää automaattisesti, jos henkilö on 18 vuotta täytettyään, mutta ennen 22 ikävuoden täyttämistä

  1. ilmoittanut kirjallisesti Suomen diplomaattiselle edustustolle tai lähetetyn virkamiehen johtamalle konsulaatille tai maistraatille haluavansa säilyttää Suomen kansalaisuuden;
  2. saanut Suomen passin; tai
  3. suorittanut Suomessa varusmies- tai siviilipalveluksen

Lisätietoa

 

Tulosta

Tämä dokumentti

Muualla verkossa

Päivitetty 2.9.2011


© Suomen suurlähetystö, Reykjavik | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot